• *

STARTPUNT: BIESBOSCHHUIS

Biedt onderdak aan TukTuk Brabant, Bootje Gezond, Scootertje Gezond, Werkplaats 17 en het Biesboschhuis! Vergaar informatie over de Biesbosch onder het genot van een kopje koffie of thee.

Het verleden
Het Biesboschhuis is gevestigd in een oude synagoge op de historische markt van Geertruidenberg.

Joodse inwoners kreeg Geertruidenberg pas in het laatste decennium van de 18e eeuw. Deze organiseerden zich omstreeks 1810 tot een Joodse gemeente, die in 1842 een huis aankocht om als synagoge in te richten. Dit huis verkeerde echter in slechte staat en moest in 1879 afgebroken worden, maar ondertussen kon met steun van andere Joodse gemeenten en subsidies een gebouw worden gesticht, het huidige. Dit werd niet alleen gebruikt door Joodse inwoners van Geertruidenberg, maar ook door leden van het garnizoen die Joods waren.

De gemeente begroef haar doden te Oosterhout. In 1910 werden de Joodse gemeenten van Oosterhout en Capelle bij die van Geertruidenberg gevoegd. Het aantal gemeenteleden bedroeg 42 in 1930.

Het heden
Weinigen hebben echter de Tweede Wereldoorlog overleefd. Daarom werd de gemeente in 1947 ontbonden en bij die van Breda gevoegd. Het gebouw werd verkocht en deed een tijdlang dienst als opslagruimte en later als kantoor. In 1980 werd het inwendig verbouwd en in 2002 werd een deel van de veranderingen weer ongedaan gemaakt. Tegenwoordig zetelt er een galerie.

Vandaag de dag is het Biesboschhuis, Werkplaats 17 en Bootje Gezond en Scootertje Gezond gevestigd in de synagoge. Wij gebruiken de synagoge als uitvalsbasis voor al onze uitjes. Staatbosbeheer voorziet iedereen van informatie over Nationaal park de Biesbosch en Werkplaats 17 verzorgt creatieve workshops op de 1e etage.